Username :
Password : ?
Register

Rik - Sunday 29th January 2023 - Mountainbike: rode route Dilsen-Stokkem

Sunday 29th January 2023
Rik
Bicycle
26200 - 01:44:00 (Bad idea!)

Route
Ik had echt zin om nog eens met de MTB te gaan rijden.
De blauwe route op het Kempisch plateau was heel mooi, dus deze keer de rode route gekozen. Het idee was dat de rode dus gewoon wat langer is dan de blauwe en daarom dus rood gescoord is. Dat is toch mijn ervaring met de routes die ik tot nu toe gereden heb. En de rode route in Hechtel-Eksel is heel goed te doen (2x voor een totaal van iets meer dan 20km).
Was me dat een verkeerde inschatting zeg! Ik had de route opgezocht en er werden ~250 hoogte meters aangegeven. Niet weinig voor een kort ritje in het bos maar ook niet enorm veel. Dat bleken er uiteindelijk dus 320 te zijn. Bijna allemaal zeer steil. Op enkele plaatsen zo steil dat ik te voet naar boven ben moeten klauteren en dat zou denk ik ook het geval geweest zijn moest mijn conditie beter zijn geweest.
Maar gezien de weinige fysieke activiteit van de afgelopen weken is mijn conditie niet slecht of erbarmelijk maar eerder onbestaande.
Na 9km was ik al dood. Ik heb gedacht aan omkeren maar gezien de afdalingen die ik toen al gedaan had zag ik het niet zitten om die te gaan beklimmen. De hoop was dat het een beetje zoals de blauwe route zou gaan en na een heel pittig begin wat zou afzwakken. Goed gegokt ... na die laatste helling die me compleet de adem had afgesneden en mijn benen had verzuurd ging het een heel stuk vlakker. Heel lichtjes vals plat omhoog. Maar de benen waren toen al zo slecht dat ook dat heel moeizaam ging.
Maar na zo'n 18km was het helemaal gedaan. Er begon weer een gelijkaardig stuk zoals in het begin van de rit. Ik snap niet goed hoe ik daar nog over ben geraakt. Er was 1 helling waar ze trappen hadden aangelegd om boven te geraken. Ik ben daar maar met moeite boven geraakt.
Ik heb de rest van de dag last gehad van mijn longen. (meer dan een uur bijna bevroren lucht naar binnen zuigen is misschien toch niet helemaal gezond) De fiets heb ik na thuiskomst gewoon in de auto laten liggen. Die moet ik vandaag nog poetsen.
En toch... het was een mooie rit. Heerlijke afdalingen in een heel mooie omgeving (ik ben biased, het is mijn geboortestreek) en als je een goede conditie hebt is dit volgens mij een geweldige rit om te doen.
Maar als je dus echt geen conditie hebt en al wat moe bent voor vertrek is het waarschijnlijk toch iets verstandiger om een blauwe route uit te kiezen.

Vandaag voel ik me trouwens beter dan ik had verwacht. Als ik mijn inspanningen deze week een beetje doseer kan ik misschien nog profijt halen uit mijn RPE@11 rit.
quote |
0 likes | 3 comments
Monday 30th January 2023 12:04
Woopy
Wat een verhaal 😄
quote
0 likes
Monday 30th January 2023 15:29
Dennis
Haha jezus! Lekker ritje zeg en na 9km dood en dan nog aan 26 geraken 😀 feest.
quote
0 likes
Monday 30th January 2023 16:01
Rik
Het was grotendeels afzien. Maar die afdalingen zijn zo genieten dat ik toch bleef doorzetten. Ik denk dat ik de adrenaline nodig heb. Ik word daar gelukkig van. :)
Als de conditie wat beter is ga ik 'm eens in de tegenovergestelde richting doen. Er waren een paar hellingen die ik wel eens als afdaling wil nemen.

Nadeel was ook dat ik iets te laat vertrokken was en schrik had dat het te donker zou worden als ik na elke beklimming even zou rusten. Ik had hier en daar misschien 5 minuten kunnen uithijgen. Maar of dat enig verschil had gemaakt aan de verzuurde benen weet ik niet. Een wat lagere hartslag had wel aangenamer geweest.

Je ziet trouwens ook dat er op verschillende plaatsen "illegale trails" zijn aangelegd. Ik keur dat op zich niet goed, maar langs de andere kant maken ze in Vlaanderen de trails vaak té veilig. Hierdoor gaat een deel van de MTBers zelf wel zorgen voor een beetje uitdaging. De rode route had dat op zich niet echt nodig, maar het type rijder dat zulke trails opzoekt doet meestal ook niet graag een rondje van 26km. Dus als ze 1 plaats op zo'n parcours uitzoeken om wat spannender zaken toe te voegen vind ik dat wel OK. Maar op dit rondje zag je wel heel vaak afsplitsingen die er eigenlijk niet horen te zijn.
Bij enkele afdalingen zijn er ook "optionele lijnen" toegevoegd. Dat vind ik dan wel weer een beter idee. Je breidt het parcours wel uit maar op een plaats waar er toch al mensen met de fiets door komen. Dan laat je de rest van het bos met rust.
Of je hebt zaken zoals de terril in Genk. Die is officieel voor wandelaars. Maar het is in praktijk eigenlijk een free-ride park voor MTBers. Ik heb er nog nooit controle gezien of va wandelaars een opmerking gekregen. Het is zelfs geweten dat er iemand de trails onderhoudt (waarschijnlijk een hele crew ;) ).
quote
0 likes